Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

"FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban JT op. meghallgatásáról

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!
Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban JT op. meghallgatásáról

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. szeptember 11.

Jelentem, hogy a "Figuráns" fn. bizalmas nyomozásban felmerült JT nyíregyházi lakos operatív meghallgatását végrehajtottuk.
A meghallgatást indokolttá tette az a tény is, hogy a "Szajna parti séták" együttes 1985. szeptember 15-i rendezvényére KJ budapesti lakost hívta meg. JT az együttes dobosa. Nevezettről, ill. barátairól az alábbiak jutottak tudomásunkra:

JT [...] iskolai végzettsége 8 általános, a 110. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben II. éves esztergályos tanuló[...] magyar állampolgár és nemzetiségű, büntetlen előéletű, Nyíregyháza, Kert köz [...] sz. alatti lakos.
Kétgyermekes értelmiségi családból származik. [...]

JT tagja az iskolai KISZ-szervezetnek, az ifjúgárda zenekarnak, tanulmányi eredménye közepes. Magatartása ellen kifogás nem merült fel.
Hobbija a zenélés, saját dobfelszereléssel rendelkezik. A pank zenét kedveli, öltözéke is ennek megfelelő: fekete bőrdzseki teletűzdelve pank együttesek jelvényeivel, csöves farmer, tornacipő. A "Szajna parti séták" pank együttes dobosa. A pank zenét kedvelő fiatalok társaságát keresi, ilyen csoportokba jár el. Baráti köréhez tartoznak: KI "Sunya", KÁ "Mini", MZ "Kis Mák", "Atesz", NG, ill. ezek ismerőseivel tart fenn kapcsolatot. A legjobb barátja BL. A társaság hetenként egy alkalommal péntekenként 17-18 órakor szokott találkozni az Omniánál, s innen mennek tovább más helyekre és a hangulattól függő ideig vannak együtt.

Az 1985. augusztus 10-én NZS-éknál megtartott házibulival kapcsolatban ugyanazt mondta el, mint a körükből korábban meghallgatott fiatalok. Annyival egészítette ki, hogy véleménye szerint a horogkereszt-rajzolatokat nem az ő társaságuk készítette, hanem inkább azok, akik haragudhatnak rájuk. Pl. cigány fiatalok, akiket név szerint nem tud megnevezni. Tudomása van arról is, hogy az "A" betű anarchiát jelent, kifejtette, hogy ez körükben ismert.

JT kapcsolatait az alábbiak szerint jellemezte:

KI "Sunya" szeret vitatkozni, politizálni, vallással is foglalkozik. Egyik alkalommal bibliával bizonygatta neki a lakásán, hogy Jehova az egyetlen isten. K-ékkal szemben lakik egy idősebb jehovista házaspár, akikkel kapcsolatban áll. Ha K-hoz olyan személy fordul, aki kilátástalan helyzetében nem tud mihez kezdeni és a valláshoz fordul, akkor azt az ismerőséhez küldi lelki vigaszra. K-ról tudja azt is, hogy időnként a városban is szokott késő este sétálni, töprengve, olyankor még az ismerőseivel sem áll szóba. Hallotta azt is róla, hogy korábban a késő esti órákban a városközpontban saját készítésű rajzokat akart kitűzdelni, de a rendőrök tetten érték. Ezenkívül elvont dolgokról beszél, jár előadásokra. A környezetvédelmi témákkal sokat foglalkozik, vegetáriánus, sokat olvassa a bibliát. Táppénzen van. Arról is beszélt előttük, hogy Budapesten is járt a Művész presszóban, hogy ott vitatkozó emberekkel megismerkedjen. Legjobb barátságban jelenleg "Minivel" van. Társaságuk 1985. szeptember 21-én Debrecenbe akar utazni egy koncertre.

KÁ "Mini"-t kb. 2 éve ismeri, vitatkozó típus, minden érdekli, legtöbbet "Nagy Zsákékkal" és "Sunyával" vitatkozik, a "Szajna parti séták" együttesben énekelni szokott. Minden egyes összejövetelen ott van, "Sunya" után ő a második legnagyobb hangadó.

BL a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában tanult, ez évben kellett érettségiznie, de történelemből megbukott, most pótérettségizik. Az együttesben gitározik. Rendes, becsületes. Nevezett nagybátyja sóstóhegyi telkén próbált korábban az együttes, de már nem járnak ki. Ő is minden rendezvényre elmegy, szeret vitázni. [...]

NZS a 110. számú Ipari Szakmunkásképzőben tanul, ő is nagyon szeret vitatkozni "Miniékkel". Az atomfizika érdekli, a tudományos dolgok, ezekkel kapcsolatban olvas. Nevezett legjobb barátja NG, aki fel szokott járni a lakásukra, szeret gitározni.

"Tündi" VM, "Mininek" a barátnője, [...].

MZ-t kb. 2 éve ismeri, a Széchenyi u. [...] sz. alatt lakik. A MÁV-nál tmk-ban dolgozik. Szeret zenélni. Korábban játszott az Agydaganat együttesben, ill. más zenekarban. Az Omniánál szoktak találkozni, a pank zenét szereti, a rendezvényeket látogatja. Augusztus 20-án az Eperjes étteremben garázda magatartást tanúsított.

NG korábban játszott Barkócziékkal együtt, szeret zenélni, gitározik. Putnokon dolgozik, váltásos rendszerben jár haza. Egy hétig dolgozik, egy hétig itthon van Nyíregyházán. Szabadidejében NZS-ékkal szokott találkozni.

"Atesz" SZA a Bánki Donát Szakközépiskolában végzett. Ez évben szerelt le. MZ-nal van szorosabb kapcsolatban.

BJ "Jozsó"-ról tudja, hogy szintén egy "nagy pankos" gyerek. Ez meglátszik öltözködésén, hajviseletén is. Újhullámos együttesek koncertjeire is kijár. Korábban BJ pólójára látta filctollal kiírva az "A" betűt. Ő mondta JT-nak is meg , hogy az "A" Anarchiát jelent.

A beszélgetés végén JT kifejtette, hogy ő - annak ellenére, hogy a pank irányzatot követi -elítéli az erőszakot, a garázdaságot, a törvénybe ütköző dolgokat. Annak érdekében, hogy bebizonyítsa: barátai ilyen cselekményt nem követnek el, hajlandó megosztani ismereteit velünk, ha diszkrécióról biztosítjuk. Segítő szándékát megköszöntük.
Azzal váltunk el, hogy jelentkezni fog, ha olyan ismeret jut tudomására, amely a Jósavárosban történtekkel kapcsolatba hozható, ill. pank irányzatot követők körében merül fel. Nevezettet op. felhasználás céljából ellenőrizzük.

LÁTTAMCzirják János r. főhadnagy

Kerecseny László r. százados
osztályvezető

Nytsz.: 7/617
Készült: 1 példányban
Lerakva: "Figuráns" fn. b. ny.
Készít.: CzJ/Fné

Ezen a napon történt december 06.

1912

Ludwig Borchardt irányításával dolgozó német régészcsoport megtalálja Nofertiti portréját.Tovább

1916

I. világháború: A központi hatalmak csapatai bevonulnak az elfoglalt Bukarestbe.Tovább

1917

I. világháború: Az Amerikai Egyesült Államok hadat üzen az Osztrák–Magyar MonarchiánakTovább

1917

A kanadai Halifax kikötőjében felrobban az SS Mont-Blanc francia lőszerszállító hajó. 2000 ember életét veszti, 9000 sebesült. 2 km2-es...Tovább

1938

Német–francia megnemtámadási nyilatkozat.Tovább

  •  
  • 1 / 2
  • >

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Tisztelt Olvasók!

Lapunk idei negyedik száma ismét négy forrásismertetést publikál. Az írások ezúttal nemcsak konkrét személyek sorsának alakulását, hanem egy konkrét intézmény számára mérföldkőnek nevezhető eseménysort mutatnak be. A publikációk időrendjét tekintve egy kapcsolódik az Osztrák-Magyar Monarchiához, egy a Horthy-korszakhoz, egy a kommunista hatalomátvétel éveihez, egy pedig a kiépült Kádár-rendszerhez. Mind a négy írásnak van ugyanakkor kihatása a későbbi időszakokra nézve.

A kronologikus rendet tartva Völgyesi Zoltán (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) forrásismertetése az első, aki az Országos Levéltár Bécsi kapu téri épületének történetéhez szolgáltat eddig kevésbé ismert adalékokat. Szerzőnk írásában bemutatja, hogy milyen módon zajlott az akkor még csak papíron létező levéltári palota építéséhez a kivitelezők pályáztatása – a bő száz évvel ezelőtt történt kiválasztásnak pedig máig ható következménye az épület külső-belső kinézete. Mint kiderül: a pályáztatás lineáris folyamatnak tűnik, azonban a gyakorlat mást mutatott több esetben is.

Kunné Tornóczky Andrea (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Tolna Megyei Levéltára) Sárdy János operaénekes életének azon szakaszát helyezi reflektorfénybe, amikor még kántortanítóként dolgozott Dunaföldváron. Írásából kiderül, hogy miként került pályázat útján a tolnai városba, és hogy mivel foglalkozott a tanítás mellett (amelynek későbbi énekesi karrierjéhez is köze volt).

Az 1945 utáni magyarországi keresztényellene politikai lépéseket átélő Mihalovics Zsigmond beszámolóit ismerteti Somorjai Ádám OSB (emeritus vatikáni levéltáros, Pannonhalmi Bencés Főapátság), aki a Vatikáni Államtitkárság Levéltárában végzett kutatásai során bukkant rá Katolikus Akció korabeli vezetőjének a feljegyzéseire, amelyeknek XII. Piusz pápa volt a címzettje. A bőséges, nemcsak a magyarországi egyház-, hanem politikatörténet számára is értékes forrást jelentő írásokat két részletben közöljük terjedelmi okok miatt.

Szabó Imréné Simon Teréz brutális bűncselekményét, bírósági ügyét, majd kivégzését mutatja be részletesen levéltári dokumentumok alapján Dulai Péter (doktorandusz, Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Rendészettudományi Doktori Iskola). A két kisgyermek meggyilkolását tervező takarítónő esete abból a szempontból kuriózum, hogy hazánkban ő volt az utolsó előtti kivégzett nő, valamint, hogy a kegyelmi kérvényének elutasításához nagyban hozzájárult a közvélemény haragja.

Negyedik számunkban publikáló szerzőinknek köszönjük a színvonalas kéziratokat, illetve ismét felhívjuk leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet idei ötödik és hatodik számába is várjuk a huszadik századi forrásokat ismertető írásokat gazdaság-, intézmény-, hely-, politika- és társadalomtörténeti témákban.

 

Budapest 2022. október 20.

Miklós Dániel
főszerkesztő