Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

"FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban JT op. meghallgatásáról

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!
Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban JT op. meghallgatásáról

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. szeptember 11.

Jelentem, hogy a "Figuráns" fn. bizalmas nyomozásban felmerült JT nyíregyházi lakos operatív meghallgatását végrehajtottuk.
A meghallgatást indokolttá tette az a tény is, hogy a "Szajna parti séták" együttes 1985. szeptember 15-i rendezvényére KJ budapesti lakost hívta meg. JT az együttes dobosa. Nevezettről, ill. barátairól az alábbiak jutottak tudomásunkra:

JT [...] iskolai végzettsége 8 általános, a 110. számú Ipari Szakmunkásképző Intézetben II. éves esztergályos tanuló[...] magyar állampolgár és nemzetiségű, büntetlen előéletű, Nyíregyháza, Kert köz [...] sz. alatti lakos.
Kétgyermekes értelmiségi családból származik. [...]

JT tagja az iskolai KISZ-szervezetnek, az ifjúgárda zenekarnak, tanulmányi eredménye közepes. Magatartása ellen kifogás nem merült fel.
Hobbija a zenélés, saját dobfelszereléssel rendelkezik. A pank zenét kedveli, öltözéke is ennek megfelelő: fekete bőrdzseki teletűzdelve pank együttesek jelvényeivel, csöves farmer, tornacipő. A "Szajna parti séták" pank együttes dobosa. A pank zenét kedvelő fiatalok társaságát keresi, ilyen csoportokba jár el. Baráti köréhez tartoznak: KI "Sunya", KÁ "Mini", MZ "Kis Mák", "Atesz", NG, ill. ezek ismerőseivel tart fenn kapcsolatot. A legjobb barátja BL. A társaság hetenként egy alkalommal péntekenként 17-18 órakor szokott találkozni az Omniánál, s innen mennek tovább más helyekre és a hangulattól függő ideig vannak együtt.

Az 1985. augusztus 10-én NZS-éknál megtartott házibulival kapcsolatban ugyanazt mondta el, mint a körükből korábban meghallgatott fiatalok. Annyival egészítette ki, hogy véleménye szerint a horogkereszt-rajzolatokat nem az ő társaságuk készítette, hanem inkább azok, akik haragudhatnak rájuk. Pl. cigány fiatalok, akiket név szerint nem tud megnevezni. Tudomása van arról is, hogy az "A" betű anarchiát jelent, kifejtette, hogy ez körükben ismert.

JT kapcsolatait az alábbiak szerint jellemezte:

KI "Sunya" szeret vitatkozni, politizálni, vallással is foglalkozik. Egyik alkalommal bibliával bizonygatta neki a lakásán, hogy Jehova az egyetlen isten. K-ékkal szemben lakik egy idősebb jehovista házaspár, akikkel kapcsolatban áll. Ha K-hoz olyan személy fordul, aki kilátástalan helyzetében nem tud mihez kezdeni és a valláshoz fordul, akkor azt az ismerőséhez küldi lelki vigaszra. K-ról tudja azt is, hogy időnként a városban is szokott késő este sétálni, töprengve, olyankor még az ismerőseivel sem áll szóba. Hallotta azt is róla, hogy korábban a késő esti órákban a városközpontban saját készítésű rajzokat akart kitűzdelni, de a rendőrök tetten érték. Ezenkívül elvont dolgokról beszél, jár előadásokra. A környezetvédelmi témákkal sokat foglalkozik, vegetáriánus, sokat olvassa a bibliát. Táppénzen van. Arról is beszélt előttük, hogy Budapesten is járt a Művész presszóban, hogy ott vitatkozó emberekkel megismerkedjen. Legjobb barátságban jelenleg "Minivel" van. Társaságuk 1985. szeptember 21-én Debrecenbe akar utazni egy koncertre.

KÁ "Mini"-t kb. 2 éve ismeri, vitatkozó típus, minden érdekli, legtöbbet "Nagy Zsákékkal" és "Sunyával" vitatkozik, a "Szajna parti séták" együttesben énekelni szokott. Minden egyes összejövetelen ott van, "Sunya" után ő a második legnagyobb hangadó.

BL a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában tanult, ez évben kellett érettségiznie, de történelemből megbukott, most pótérettségizik. Az együttesben gitározik. Rendes, becsületes. Nevezett nagybátyja sóstóhegyi telkén próbált korábban az együttes, de már nem járnak ki. Ő is minden rendezvényre elmegy, szeret vitázni. [...]

NZS a 110. számú Ipari Szakmunkásképzőben tanul, ő is nagyon szeret vitatkozni "Miniékkel". Az atomfizika érdekli, a tudományos dolgok, ezekkel kapcsolatban olvas. Nevezett legjobb barátja NG, aki fel szokott járni a lakásukra, szeret gitározni.

"Tündi" VM, "Mininek" a barátnője, [...].

MZ-t kb. 2 éve ismeri, a Széchenyi u. [...] sz. alatt lakik. A MÁV-nál tmk-ban dolgozik. Szeret zenélni. Korábban játszott az Agydaganat együttesben, ill. más zenekarban. Az Omniánál szoktak találkozni, a pank zenét szereti, a rendezvényeket látogatja. Augusztus 20-án az Eperjes étteremben garázda magatartást tanúsított.

NG korábban játszott Barkócziékkal együtt, szeret zenélni, gitározik. Putnokon dolgozik, váltásos rendszerben jár haza. Egy hétig dolgozik, egy hétig itthon van Nyíregyházán. Szabadidejében NZS-ékkal szokott találkozni.

"Atesz" SZA a Bánki Donát Szakközépiskolában végzett. Ez évben szerelt le. MZ-nal van szorosabb kapcsolatban.

BJ "Jozsó"-ról tudja, hogy szintén egy "nagy pankos" gyerek. Ez meglátszik öltözködésén, hajviseletén is. Újhullámos együttesek koncertjeire is kijár. Korábban BJ pólójára látta filctollal kiírva az "A" betűt. Ő mondta JT-nak is meg , hogy az "A" Anarchiát jelent.

A beszélgetés végén JT kifejtette, hogy ő - annak ellenére, hogy a pank irányzatot követi -elítéli az erőszakot, a garázdaságot, a törvénybe ütköző dolgokat. Annak érdekében, hogy bebizonyítsa: barátai ilyen cselekményt nem követnek el, hajlandó megosztani ismereteit velünk, ha diszkrécióról biztosítjuk. Segítő szándékát megköszöntük.
Azzal váltunk el, hogy jelentkezni fog, ha olyan ismeret jut tudomására, amely a Jósavárosban történtekkel kapcsolatba hozható, ill. pank irányzatot követők körében merül fel. Nevezettet op. felhasználás céljából ellenőrizzük.

LÁTTAMCzirják János r. főhadnagy

Kerecseny László r. százados
osztályvezető

Nytsz.: 7/617
Készült: 1 példányban
Lerakva: "Figuráns" fn. b. ny.
Készít.: CzJ/Fné

Ezen a napon történt július 01.

1903

Elindul az első Tour de France.Tovább

1904

Megkezdődnek a III. nyári olimpiai játékok St. Louisban.Tovább

1933

Építeni kezdik a lakihegyi adótornyot.Tovább

1990

Az NDK és az NSZK vám – és valutaunióra lép.Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Alakítók vagy elszenvedők? Személyek, családok, csoportok a huszadik századi történelemben

Tisztelt Olvasók!

A geológiától kölcsönzött szóval élve az ArchívNet idei második száma egyfajta „társadalmi szelvényt” kíván az olvasók elé tárni. A társadalom rétegei hasonlatosak bolygónk kőzettakarójához, amelyeket egyben, egyszerre nehéz áttekinteni, nem is beszélve arról – hogy akárcsak a geológia esetében – térben és időben is nagy eltérések mutatkozhatnak egy-egy országot mintául véve.
Jelen szám a tizenkilencedik-huszadik század magyar társadalmáról kíván egy szelvényt bemutatni, mind az alsó, közép és felső rétegekről. Olyan személyekről, csoportokról, akik között voltak, akik alakították az eseményeket, míg mások csak leginkább elszenvedték az idők változását, azonban erről – a mi, vagyis az utókor szerencséjére – írásban adtak számot.

Az időrendet követve az első Hlbocsányi Norbert (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára) az írása, aki cégbírósági iratok segítségével mutatja be egy jelentős kereskedőcsalád, a Kohnerek osztrák-monarchiabeli felemelkedését, majd 1920-30-as évekbeli gazdasági hatalmuk elsorvadását. Csunderlik Péter (adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, tudományos munkatárs Politikatörténeti Intézet) a társadalom középső rétegéhez tartozó értelmiség egy részét mutatja be írásában. Az általa bemutatott dokumentum egy lista azokról a személyekről, akik a Galilei-kör tagjaként 1919-ben felajánlották szolgálataikat a Forradalmi Kormányzótanácsnak.

Szlávik Jánosné (helytörténész, Gödöllő) a második világháború magyarországi harcainak időszakába kalauzol el minket Bőti Imre csendőr főtörzsőrmester naplóján keresztül, aki személyes sorsának viszontagságos voltáról adott számot írásában. Magos Gergely (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) retrospektív egodokumentumokat prezentál és elemez publikációjában. Írásának fő célja nemcsak maguknak a szövegeknek a bemutatása, hanem hogy a főként az értelmiség soraiból származó szerzők a hosszú negyvenes évek folyamán miként alakították át önmagukról szóló írásaikban a korábbi életeseményeiket.

Az időrendi sort Tóth Eszter Zsófia (történész–társadalomkutató, főmunkatárs, Mediaworks) forrásismertetése zárja. Az ArchívNet hasábjain korábban Keresztes Csaba már foglalkozott az ún. 1988-as „metróbalhéval”, azonban Tóth Eszter Zsófia ezúttal az 1980-as évekbeli magyarországi skinhead-mozgalmat a tagok társadalmi háttere felől közelíti meg bírósági iratok alapján.

Egyúttal felhívjuk leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet idei harmadik számába továbbra is várjuk a forrásismertetéseket a huszadik századi gazdaság- és társadalomtörténetre, valamint külföldi konfliktusokra vonatkozóan.
  

Budapest, 2022. május 27.
Miklós Dániel
főszerkesztő