Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

 "FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban adatgyűjtésről

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!
Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban adatgyűjtésről

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. október 10.

Jelentem, hogy a bizalmas nyomozásban felmerült személyek meghallgatását, illetve elszámoltatását végrehajtottam.

IS [...] vasbetonszerelő szakmunkástanuló a 110. sz. Szakmunkásképző Intézetben, Nyíregyháza, Ungvár s. [...] sz. alatti lakos , elmondta, hogy az "Oázis" presso előtt szokott gyülekezni barátaival. A társaságból "Ricsó" szokott a sétányon lévő padokba, ülőkékbe neveket karcolni.
Ismer egy NS nevű fiút, aki Nyíregyháza, [...], a 6. sz. Általános Iskolába járt, a Gumigyárban dolgozik. Nevezett dzsekijére tollal, illetve festékkel nevek vannak festve, abban szokott megjelenni az Ungvár sétányon.
Ismert egy TZS nevű személyt, aki Nyíregyháza, Ungvár s. [...] sz. alatt lakik, kb. 17-18 éves, a 9. sz. Általános Iskolába járt. Nevezett korábban lépcsőházukba piros sprayvel együttesek nevét festette a falra, emiatt a házmester felelősségre vonta. Nyíregyházáról elköltöztek.

KZS "Szikkadt" [...] központifűtés-szerelő szakmunkástanuló a 110. sz. Szakmunkásképző Intézetben, Nyíregyháza, Május 1 tér [...] sz. alatti lakos, Elmondta, hogy 1982-ben volt egy falfirkálásos ügye, a Május 1 tér 13. sz. lakótömbre írták ki együttesek nevét, ÁI, ML nevű ismerőseivel. Á-ék elköltöztek, kb. 3 hónapja a buszon találkoztak, azóta nem. M-csal a kapcsolatot nem tartja. Felelősségre vonásuk óta hasonló esete nem volt.

NGE [...] foglalkozása: mélyfúró, Nyíregyháza, Árpád u. [...] sz. alatti lakos. Nevezett elmondta, hogy korábban BJ Árpád utcai lakossal egy zenekarban játszott a zenekar neve: "Cicavízió" volt. Az együttes egy éve felbomlott. B-ról tudja, hogy az anarchia szót társságban gyakran hangoztatja. Lakásuk alatt 1983-ban a pincében voltak feliratok festve korommal; "Éljen a harmadik birodalom", kettős kereszt, "Beatrice" stb. A többiek rá akarták fogni, hogy ő csinálta, de akkor ő Várpalotán tanult és nem volt idehaza. Azonban megtudta, hogy a feliratokat KCS késztette, aki a pincébe szintén lejárt.
Nevezett elmondta, hogy amikor a 6. sz. általános iskola 8. osztályában járt, a füzeteire rajzolt horogkereszteket, ami miatt felelősségre vonták. Azóta sem horogkeresztet, sem más feliratot nem készített. A németeket nem szerette, a beszélgetéssorán a fasizmusról elítélőn nyilatkozott.
Jelenleg a jósavárosi klubkönyvtárba jár NZS (Nagy Zsák) és társaival, amikor itthon van. NZS-éknál tartott házibulin nem vett részt, mert Putnokon dolgozott. Barátaitól később értesült a házibuliról.
Nevezettet ellenőriztem, a házibuli idején valóban nem tartózkodott itthon.

BJ [...] Nyíregyháza, Törpe u. [...] sz. alatti lakos. 1985 februárjában vonult be katonának. Alakulatánál elég sok probléma merült fel ellene, a szolgálati fegyelmet nem tartja be, büntetett előéletű, kerékpárlopás ügyben volt ellene büntetőeljárás 1985. szeptember 9-én. A rendkívüli esemény idején eltávozáson, kimaradáson nem volt, a falraírásnak nem ő a tettese.
Elmondta, hogy 1983. augusztus 20-tól, 1984. október 8-ig a tököli majd a baracskai börtönben töltötte büntetését. A jósavárosi KMB irodát nem ő gyújtotta fel, mivel az eseményt megelőzően vonult be a börtönbe.

KI [...] II. éves kőműves tanuló, a 110. sz. Szakmunkásképző Intézetben. Beceneve "Sárkány". Nyíregyháza, Tompa M. u. [...] sz. alatti lakos. Nevezett elmondta, hogy augusztus elején (kb. 10-én) a Jósavárosban meglátogatta volt barátnőjét SZR-t (Kossuth Gimnázium tanulója), mivel szakításuk évfordulója volt, s megígérte, hogy felkeresi. A Jósavárosba ritkán jár.
BK "Jocó becenevű jó ismerőse, nevezett beszélt neki az anarchiáról, ő is szokta használni társaságban a kifejezést időnként, csak szórakozásból.

MZL [...] Nyíregyháza, MÁV dolgozó, Széchényi u. [...] sz. alatti lakos. NZS-éknál történt házibuliról ugyanazt mondta el, amit JT. További ellenőrzését hálózati úton végezzük.

A jelentésben felmerült személyek ellenőrzését az tette indokolttá, hogy a rendkívüli esemény környékén laknak, együttes nevek, illetve egyéb feliratok kiírása miatt már korábban is felmerültek Írásmintáikat beszereztük, szakértői vizsgálatra elküldjük.
További ellenőrzésüket "Pók Csaba" fn. tmb. K. L. alkalmi operatív kapcsolat és hivatalos kapcsolatok útján végezzük. A jelentésben felmerült NS és "Ricsó" becenevű személyek azonosságát megállapítjuk, nevezetteket az üggyel kapcsolatban ellenőrizzük.

Czirják János r. fhdgy.

LÁTTAM:
Kerecseny László r. szds.
osztályvezető

Nyt. sz: 7/675.
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: B. ny. d-ba
Készít.: CJ/Iné

Ezen a napon történt augusztus 17.

1932

Az első magyarországi villamosított vasútvonal átadása. A Budapest-Hegyeshalom útvonalon a Kandó-féle villanymozdony közlekedik.Tovább

1977

A budapesti Népligetben megnyitották a Planetáriumot.Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Alakítók vagy elszenvedők? Személyek, családok, csoportok a huszadik századi történelemben

Tisztelt Olvasók!

A geológiától kölcsönzött szóval élve az ArchívNet idei második száma egyfajta „társadalmi szelvényt” kíván az olvasók elé tárni. A társadalom rétegei hasonlatosak bolygónk kőzettakarójához, amelyeket egyben, egyszerre nehéz áttekinteni, nem is beszélve arról – hogy akárcsak a geológia esetében – térben és időben is nagy eltérések mutatkozhatnak egy-egy országot mintául véve.
Jelen szám a tizenkilencedik-huszadik század magyar társadalmáról kíván egy szelvényt bemutatni, mind az alsó, közép és felső rétegekről. Olyan személyekről, csoportokról, akik között voltak, akik alakították az eseményeket, míg mások csak leginkább elszenvedték az idők változását, azonban erről – a mi, vagyis az utókor szerencséjére – írásban adtak számot.

Az időrendet követve az első Hlbocsányi Norbert (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára) az írása, aki cégbírósági iratok segítségével mutatja be egy jelentős kereskedőcsalád, a Kohnerek osztrák-monarchiabeli felemelkedését, majd 1920-30-as évekbeli gazdasági hatalmuk elsorvadását. Csunderlik Péter (adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, tudományos munkatárs Politikatörténeti Intézet) a társadalom középső rétegéhez tartozó értelmiség egy részét mutatja be írásában. Az általa bemutatott dokumentum egy lista azokról a személyekről, akik a Galilei-kör tagjaként 1919-ben felajánlották szolgálataikat a Forradalmi Kormányzótanácsnak.

Szlávik Jánosné (helytörténész, Gödöllő) a második világháború magyarországi harcainak időszakába kalauzol el minket Bőti Imre csendőr főtörzsőrmester naplóján keresztül, aki személyes sorsának viszontagságos voltáról adott számot írásában. Magos Gergely (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) retrospektív egodokumentumokat prezentál és elemez publikációjában. Írásának fő célja nemcsak maguknak a szövegeknek a bemutatása, hanem hogy a főként az értelmiség soraiból származó szerzők a hosszú negyvenes évek folyamán miként alakították át önmagukról szóló írásaikban a korábbi életeseményeiket.

Az időrendi sort Tóth Eszter Zsófia (történész–társadalomkutató, főmunkatárs, Mediaworks) forrásismertetése zárja. Az ArchívNet hasábjain korábban Keresztes Csaba már foglalkozott az ún. 1988-as „metróbalhéval”, azonban Tóth Eszter Zsófia ezúttal az 1980-as évekbeli magyarországi skinhead-mozgalmat a tagok társadalmi háttere felől közelíti meg bírósági iratok alapján.

Egyúttal felhívjuk leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet idei harmadik számába továbbra is várjuk a forrásismertetéseket a huszadik századi gazdaság- és társadalomtörténetre, valamint külföldi konfliktusokra vonatkozóan.
  

Budapest, 2022. május 27.
Miklós Dániel
főszerkesztő