Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

"FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban operatív adatgyűjtésről

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban operatív adatgyűjtésről

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. augusztus 22.

Jelentem, hogy 1985. augusztus 17-én BJ nyíregyházi lakos meghallgatása során elmondta, hogy BL nyíregyházi lakossal találkozott 15-én az Omega koncert után az Ifjúsági Park bejáratánál. Beszélgettek és ekkor BL B-nak azt mondta "várj egy kicsit" s odament az Ifjúsági Park bejáratánál fehérre meszelt falhoz és azt mondta "nagyon sima a fal, holnapra össze lesz firkálva".

BJ meghallgatását követően Dr. Vas János r. fhdgy. elvtárssal kimentünk és BL nyíregyházi lakost behivattuk a főkapitányságra, s elszámoltattuk.

BJ [...] Nyíregyháza, Vasvári P. u. [...] alatti lakos. Nevezett elmondta, hogy 15-én volt kint az Omega koncerten, s ott találkozott "Józsó"-val az Ifjúsági Park bejárata előtt, s beszélgettek különböző dolgokról. Valóban odament a fehér falhoz, de nem csinált semmit. Véleménye szerint a fehér fal nagyon vonzza az embereket, hogy kiírjanak rá valamit. De ő ilyet nem tenne.

Elszámoltattuk 1985. szeptember [helyesen: augusztus] 11-i idejéről, s akövetkezők jutottak tudomásunkra:

BL szeret zenélni, amatőr együttest is akartak létrehozni különböző néven, újabban "Sunya" becenevű sráccal és társaival van kapcsolatban.
BL 1985. augusztus 11-én du. 16 óra 30 perckor KÁ "Mini" (postán irodán dolgozik, ügyintéző, 20 éves), "Sunya" (KI, Nyíregyháza, városmajori lakos), JT (Nyíregyháza, Kert köz [...] alatti lakos, 110. sz. Ipari Szakmunkásképző Intézet tanulója, esztergályos), "Salamon" (MZ, MÁV-nál dolgozik, Nyíregyháza, Széchenyi úti lakos), T nevű lány, egy általa ismeretlen fiú a húgával, a Jósavárosban az Ungvár s. [...] alatt lakó NZS ("Nagy Zsák") fiú lakására mentek fel házibuliba. Ott volt még NZS-nak a húga is. [...]
Kb. 20 óra 30 perckor ment el a buliból az ismeretlen fiú a húgával, ezt követően JT és MZ szintén együtt, T egyedül ment haza. 23 óra 30 perckor BL, "Sunya", "Mini" a lakásból Május 1. tér, Garibaldi u., Stadion úton közlekedve mentek haza. BL a személyi igazolványát NZS-éknál hagyta, aki másnap elvitte a lakására. BL a bulit követően, 15-én látta "Nagy Zsák"-ot a Zöld Elefánt étteremnél.

MEGJEGYZÉS:

A felmerült személyek közül az alábbi személyekre rendelkezünk adatokkal:

KI [...] foglalkozása: sm., munkahelye: Papírgyár, Nyíregyháza, Városmajor u. [...] alatti lakos.
Nevezett 1984. őszén preventív céllal szervezett portyaszolgálat ideje alatt a város központjában saját készítésű rajzokat, plakátokat akart kirakni, amikor az operatív tisztek tetten érték. "K" anyag alapján tudomásunkra jutott, hogy szélsőséges, negatív tartalmú verseket, novellákat szokott írni.
"Bánkuti Péter" fn. tmb. jelentése alapján KI 1985. május végén "Szajna parti séták" néven punk együttest hozott létre, melynek tagjai: JT 16 éves, nyíregyházi 110. sz. Szakmunkásképző Intézet tanulója, Á "Mini", 107. sz. Szakmunkásképző fényképésztanulója, GL, Bánki Donát Ipari Szakközépiskola IV. éves tanulója, Sóstóhegyen voltak próbálni egy általunk ismeretlen lakásban. "Bánkuti Péter"-nek lehetősége van a csoport operatív ellenőrzésére.

KÁI "Mini" [...] Nyíregyháza, Ungvár s. [...] alatti lakos, [...].

MZL [...] autóvillamossági szerelő, MÁV-nál dolgozik, Nyíregyháza, Széchenyi u. [...]alatti lakos.
P.I. társadalmi kapcsolat korábbi tájékoztatásából tudjuk, hogy MZ AVS korábbi punkvezér közvetlen bizalmasai közé tartozott. Társaságukban többször beszélgettek a fasizmusról, az újfasisztákról. "DATA" néven punk zenekart hozott létre, HZS (autóvillamossági szerelő, Árpád u. [...] alatti lakos, a 107. sz. Szakmunkásképzőbe járt), PI Kun B. u. [...] alatti lakos, KA [...] nevezetű fiatalokkal. A zenekar több esetben felbomlott, MZ hol egyik, hol másik alakuló zenekarhoz csapódik, így kerülhetett kapcsolatba "Sunya" társaságával.

A jelentésben felmerült társaság az augusztus 11-én elkövetett ellenséges falra-írással kapcsolatba hozható, operatív ellenőrzésüket indokoltnak tartom.

MEGJEGYZÉS:
BL-tól meghallgatása során írásmintát vettünk ki, szakértői vizsgálatra.

JAVASOLT INTÉZKEDÉS:
A felmerült személyeket folyamatosan ellenőrizzük, írásmintáikat beszerezzük. "Bánkuti Péter" fn. tmb. és P.I. társadalmi kapcsolat útján adatgyűjtést végzünk.

Czirják János r. fhdgy.

LÁTTAM:
Szép Imre r. alezredes
osztályvezető

[Szép Imre kézzel írt megjegyzése:] Czirják e: Az adatgyűjtés során törekedjünk a konspirációra.

Nyt. sz.: 7/563
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: "Figuráns" fn. bny. d-ba
Készít.: CJ/Iné

Ezen a napon történt augusztus 13.

1961

A keletnémet állampolgárok egyre fokozódó mérvű elvándorlása miatt, Berlinben az NDK hatóságai nagy létszámú csapatokkal lezárják a város...Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Alakítók vagy elszenvedők? Személyek, családok, csoportok a huszadik századi történelemben

Tisztelt Olvasók!

A geológiától kölcsönzött szóval élve az ArchívNet idei második száma egyfajta „társadalmi szelvényt” kíván az olvasók elé tárni. A társadalom rétegei hasonlatosak bolygónk kőzettakarójához, amelyeket egyben, egyszerre nehéz áttekinteni, nem is beszélve arról – hogy akárcsak a geológia esetében – térben és időben is nagy eltérések mutatkozhatnak egy-egy országot mintául véve.
Jelen szám a tizenkilencedik-huszadik század magyar társadalmáról kíván egy szelvényt bemutatni, mind az alsó, közép és felső rétegekről. Olyan személyekről, csoportokról, akik között voltak, akik alakították az eseményeket, míg mások csak leginkább elszenvedték az idők változását, azonban erről – a mi, vagyis az utókor szerencséjére – írásban adtak számot.

Az időrendet követve az első Hlbocsányi Norbert (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára) az írása, aki cégbírósági iratok segítségével mutatja be egy jelentős kereskedőcsalád, a Kohnerek osztrák-monarchiabeli felemelkedését, majd 1920-30-as évekbeli gazdasági hatalmuk elsorvadását. Csunderlik Péter (adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, tudományos munkatárs Politikatörténeti Intézet) a társadalom középső rétegéhez tartozó értelmiség egy részét mutatja be írásában. Az általa bemutatott dokumentum egy lista azokról a személyekről, akik a Galilei-kör tagjaként 1919-ben felajánlották szolgálataikat a Forradalmi Kormányzótanácsnak.

Szlávik Jánosné (helytörténész, Gödöllő) a második világháború magyarországi harcainak időszakába kalauzol el minket Bőti Imre csendőr főtörzsőrmester naplóján keresztül, aki személyes sorsának viszontagságos voltáról adott számot írásában. Magos Gergely (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) retrospektív egodokumentumokat prezentál és elemez publikációjában. Írásának fő célja nemcsak maguknak a szövegeknek a bemutatása, hanem hogy a főként az értelmiség soraiból származó szerzők a hosszú negyvenes évek folyamán miként alakították át önmagukról szóló írásaikban a korábbi életeseményeiket.

Az időrendi sort Tóth Eszter Zsófia (történész–társadalomkutató, főmunkatárs, Mediaworks) forrásismertetése zárja. Az ArchívNet hasábjain korábban Keresztes Csaba már foglalkozott az ún. 1988-as „metróbalhéval”, azonban Tóth Eszter Zsófia ezúttal az 1980-as évekbeli magyarországi skinhead-mozgalmat a tagok társadalmi háttere felől közelíti meg bírósági iratok alapján.

Egyúttal felhívjuk leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet idei harmadik számába továbbra is várjuk a forrásismertetéseket a huszadik századi gazdaság- és társadalomtörténetre, valamint külföldi konfliktusokra vonatkozóan.
  

Budapest, 2022. május 27.
Miklós Dániel
főszerkesztő