Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

"FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban operatív meghallgatásról

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban operatív meghallgatásról

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. augusztus 23.

Jelentem,hogy 1985. augusztus 17-én pank zenekarokra, a nyíregyházi pank zenei irányzatot követő fiatalokra vonatkozóan elbeszélgettem BJ nyíregyházi lakossal, s az alábbiak jutottak tudomásomra:

BJ [...] szakképzettsége: nincs, foglalkozása: sm., családi állapota: nőtlen, pártonkívüli, Nyíregyháza, Árpád u. [...] alatti lakos [...].

Nevezett iskolai végzettsége: 8 általános. Több munkahelyen dolgozott: 1984. májustól augusztusig Közterület-fenntartó Vállalatnál díjbeszedő, tiszaberceli Mg. Szakmunkásképzőben tanuló, 1985. február-március hónapban az ÉM Gép-és Felvonószerelő Vállalatnál segédmunkás, 1985. június-július hónapban a nyíregyházi Mg. Főiskola tangazdaságban segédmunkás, jelenleg alkalmi munkákat vállal.

BJ Nyíregyházán a pank fiatalok között ismert személy, "Jozsó"-nak, "Beethoven"-nek nevezik. Koncertekre, szórakozóhelyekre a pankokra jellemző ruházatban jelenik meg: bőrdzseki, trikó, piros kockás nadrág, borzos, tüskésre nyírt frizura. Nevezett korábban AVS "Agydaganat" nevű zenekarának tagjaihoz tartozott. Ismerte, jó kapcsolatban állt a "Data" együttes tagjaival. Nyíregyházán a számításba jöhető, jelentősebb pank fiatalokat mind ismeri.

BJ-t is elszámoltattuk 12-i programjáról, s ekkor a következők jutottak tudomásunkra:
Vasárnap este járt az Etelköz [...] alatt lakó BÉ nevű unokatestvérénél (nevezett a Cipőgyárban dolgozik). Este 19 óra 30 percig BÉ-éknál volt fenn, majd ezt követően kimentek ketten busszal Sóstóra, hogy megnézzék, van-e koncert. Az Ifjúsági Parknál nem szálltak le, mert nem volt rendezvény. Ugyanazzal a busszal vissza is jöttek a városba. BÉ-t hazakísérte, ezt követően a Korányi F. útra ment, s busszal ment haza. A buszon találkozott DI-nal "Kis Pinokkió" (Guszevban lakik, TITÁSZ-nál dolgozik) és a húgával. Utazás közben beszélgettek, ekkor tudta meg D-éktól, hogy NI kórházban van. Nevezettnek udvarol, aki az Ungvár s. [...] alatt lakik. "Nagy Zsák" révén került kapcsolatba I-val ("Nagy Zsák" I testvére).

A beszélgetés során B elmondta, hogy AVS (Géza) és együttese, az "Agydaganat"-tal kezdődött Nyíregyházán a pank irányzat terjedni, illetve ettől kezdődően alakult ki táboruk. Gézáék disszidálásával a társaság ma már nem tart úgy össze. Hasonló zenekarok nem nagyon alakultak ki. Egy együttesről tud, melynek a neve "Szajna parti sétány". Az együttest "Sunya" szervezte (20-25 éves, az Omniában, az Ételbárban, Lenin téren szokott tartózkodni). Az együttes tagjai: BL (Vasvári P. u.), "Mini" becenevű lány, JT (pank szerelésben szokott járni). Korábbi pank együttes: "Patkányok" néven szerveződött. Tagjai voltak: MZ (Széchenyi u. [...] alatti lakos), KL, HZS, TA. "Szekta" nevű együttes tagjai voltak: SA, NG, BJ, KCS. A jelzett két utóbbi együttes nem működik, jelenleg csak a "Szajna parti sétány" együttes az, amely még összetart, működőképes.

BJ kifejtette, hogy a pank együttesekre jellemző, hogy különböző együttesek neveit kiírják, pl.: PUNK, EXPLOITED, PUNKS'S NOT DEAD, a[z] "A" betűt bekarikázva. Nevezettet megkérdeztem, hogy mit jelent a[z] "A" betű bekarikázva, mire ő elmondta, hogy anarchiát jelent. Elmondása szerint a pankok azért írják így ki, mert ha betűkkel írnák le, akkor abból bajuk származna, a hatóság biztos felelősségre vonnák őket. Az "A" jelentését csak a pankok ismerik.
Az anarchia a pankok szerint zűrzavart jelent, valamint az, hogy ők harcolnak a főnökök ellen, pl. munkahelyen ne legyenek főnökök, mindenki egyenlő legyen.

BJ elmondta, hogy ő imádja a pank zenét. Arról is beszélt, hogy az Ungvár sétány 27. sz. alatti ház liftjének falába bele van karcolva több helyre az "A" bekarikázva, valamint együttesek nevei. Tudomása szerint NZS csinálta, kifejtette, ha ő rajzolna ilyeneket a falra, akkor azt csak este csinálná, amikor nem látja senki.

Beszámolt arról, hogy augusztus 15-én találkozott az Ifjúsági Parkban az Omega koncerten NI-val és "Ricsivel". Mondták neki, hogy "keresnek minket a rendőrök". "Nagy Zsák" sem ment az utóbbi időben haza. Az Omega koncertet követően BJ találkozott BL-val, akivel beszélgettek. B odament az Ifjúsági Park bejárata mellett frissen lemeszelt falhoz, s azt mondta B-nak, "meglátod, holnapra össze lesz firkálva".

BJ-től meghallgatását követően írásmintát vettünk ki szakértői vizsgálat céljából. Rövid önvallomást írt, amelyben leírja, hogy NZS lépcsőházukban lévő lift belső oldalára "A", EXPLOITED, SEX PISTOLS feliratot készítette.

BJ által elmondottak további ellenőrzést igényelnek. Ellenséges falraírás tetteseként ő is számításba vehető, mivel az elkövetés feltételezhető időpontjában a tett színhelyén megfordult.

Czirják János r. fhdgy.

LÁTTAM:
Szép Imre r. alezredes
osztályvezető

Nyt. sz.: 7/565
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: "Figuráns" fn. bny. d-ba
Készít.: CJ/Iné

Ezen a napon történt július 01.

1903

Elindul az első Tour de France.Tovább

1904

Megkezdődnek a III. nyári olimpiai játékok St. Louisban.Tovább

1933

Építeni kezdik a lakihegyi adótornyot.Tovább

1990

Az NDK és az NSZK vám – és valutaunióra lép.Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Alakítók vagy elszenvedők? Személyek, családok, csoportok a huszadik századi történelemben

Tisztelt Olvasók!

A geológiától kölcsönzött szóval élve az ArchívNet idei második száma egyfajta „társadalmi szelvényt” kíván az olvasók elé tárni. A társadalom rétegei hasonlatosak bolygónk kőzettakarójához, amelyeket egyben, egyszerre nehéz áttekinteni, nem is beszélve arról – hogy akárcsak a geológia esetében – térben és időben is nagy eltérések mutatkozhatnak egy-egy országot mintául véve.
Jelen szám a tizenkilencedik-huszadik század magyar társadalmáról kíván egy szelvényt bemutatni, mind az alsó, közép és felső rétegekről. Olyan személyekről, csoportokról, akik között voltak, akik alakították az eseményeket, míg mások csak leginkább elszenvedték az idők változását, azonban erről – a mi, vagyis az utókor szerencséjére – írásban adtak számot.

Az időrendet követve az első Hlbocsányi Norbert (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára) az írása, aki cégbírósági iratok segítségével mutatja be egy jelentős kereskedőcsalád, a Kohnerek osztrák-monarchiabeli felemelkedését, majd 1920-30-as évekbeli gazdasági hatalmuk elsorvadását. Csunderlik Péter (adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, tudományos munkatárs Politikatörténeti Intézet) a társadalom középső rétegéhez tartozó értelmiség egy részét mutatja be írásában. Az általa bemutatott dokumentum egy lista azokról a személyekről, akik a Galilei-kör tagjaként 1919-ben felajánlották szolgálataikat a Forradalmi Kormányzótanácsnak.

Szlávik Jánosné (helytörténész, Gödöllő) a második világháború magyarországi harcainak időszakába kalauzol el minket Bőti Imre csendőr főtörzsőrmester naplóján keresztül, aki személyes sorsának viszontagságos voltáról adott számot írásában. Magos Gergely (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) retrospektív egodokumentumokat prezentál és elemez publikációjában. Írásának fő célja nemcsak maguknak a szövegeknek a bemutatása, hanem hogy a főként az értelmiség soraiból származó szerzők a hosszú negyvenes évek folyamán miként alakították át önmagukról szóló írásaikban a korábbi életeseményeiket.

Az időrendi sort Tóth Eszter Zsófia (történész–társadalomkutató, főmunkatárs, Mediaworks) forrásismertetése zárja. Az ArchívNet hasábjain korábban Keresztes Csaba már foglalkozott az ún. 1988-as „metróbalhéval”, azonban Tóth Eszter Zsófia ezúttal az 1980-as évekbeli magyarországi skinhead-mozgalmat a tagok társadalmi háttere felől közelíti meg bírósági iratok alapján.

Egyúttal felhívjuk leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet idei harmadik számába továbbra is várjuk a forrásismertetéseket a huszadik századi gazdaság- és társadalomtörténetre, valamint külföldi konfliktusokra vonatkozóan.
  

Budapest, 2022. május 27.
Miklós Dániel
főszerkesztő