Szajna parti séták Nyíregyházán

Punk és állambiztonság egy vidéki városban a nyolcvanas években

1985. augusztus 12-re virradóra valaki horogkereszteket, bekarikázott A-betűt és PUNK feliratot rajzolt Nyíregyháza legnagyobb lakótelepén, a Jósavárosban, közelebbről a Korányi Frigyes utca és a Korányi köz sarkán álló ABC falára. Az esemény másnap jutott megyei rendőr-főkapitányság III/III. osztálya tudomására, ahol "Figuráns" fedőnéven, falra írással elkövetett izgatás bűncselekmény ügyében indítottak nyomozást a tettes vagy tettesek felderítésére. A firkálásról készült fényképfelvételeket írásszakértői vizsgálatra küldték, és megkezdték a számításba jöhetők körének szűkítését.

"FIGURÁNS" fn. bizalmas nyomozásban op. adatgyűjtésről

SZABOLCS-SZATMÁR MEGYEI
RENDŐRFŐKAPITÁNYSÁG
III/III. OSZTÁLYA

SZIGORÚAN TITKOS!

Tárgy: "FIGURÁNS" fn. bizalmas
nyomozásban op. adatgyűjtésről

JELENTÉS
Nyíregyháza, 1985. szeptember 4.

Jelentem, hogy 1985. augusztus 28-án a bizalmas nyomozásban felmerült NZS, KÁ és TZS nyíregyházi lakosokkal elbeszélgettünk, s az alábbiak jutottak tudomásunkra:

NZS [...] iskolai végzettsége: 8 általános, szakképzettsége: nincs, ipari tanuló a 110. sz. Szakmunkásképző Intézetben [...] Nyíregyháza, Ungvár s. [...] sz. alatti lakos. [...]

1985. augusztus 11-én lakásukon tartott házibuliról keveset mondott, csak annyit, hogy zenét hallgattak, beszélgettek. Résztvevők voltak: "Mini", "Sunya", J, B, "Tündi", MZ, DI és J. A buliból legelőször a D testvérek mentek el, s ezt követően MZ, J és "Tündi", majd "Mini", "Sunya" és B.

Elmondta, hogy ők primitív dolgokkal nem foglalkoznak, barátaival aktuális témákról szoktak vitatkozni. Őt érdekli a természettudomány. Punk nem érdekli. Van egy ismerőse BJ (Beethoven), aki a punk irányzatot követi. Ő beszélt neki arról, hogy az "A" betű bekarikázva anarchiát jelent.
NZS a meghallgatás során nem volt őszinte, mintha tudatosan elhallgatna valamit, olyan magatartást tanúsított. ATESZ becenevű személyről - aki a fasiszták eszméivel szimpatizál - nem beszélt, viszont a házibulin ő is részt vett. Nem beszélt NG-ról sem, aki jó ismerőse és rendszeresen feljár hozzájuk. NG Nyíregyháza, Árpád u. 45. szám alatt sprayvel a falra festett különböző feliratokat, jelszavakat BJ-fel együtt kb. 2 éve.
NG augusztus 20-án találkozott NZS-tal és társaival az Ungvár sétányon és ott hangoztatta, hogy - mivel a társaság a falra írásról beszélt - neki alibije van ő utána hiába nyomoznak.

KA [...]iskolai végzettsége: gimnáziumi érettségi, szakképzettsége: fényképész, műszaki rajzoló, foglalkozása: általános adminisztrátor, munkahelye: Sz. Sz. M. Távközlési Üzem [...] Nyíregyháza, Ungvár s. [...] sz. alatti lakos. [...]

Nevezett elmondta, hogy legjobb barátjával, KI "Sunya" és annak ismerőseivel szokott találkozni. Ő is tagja (énekes) a "Szajna parti sétány" nevű együttesnek, amely még egyszer lépett fel április 1-én a Bánki Donát Ipari Szakközépiskolában. Azóta fellépésük nem volt, különböző okok miatt pl. érettségi stb.
Elmondta továbbá, hogy ő csak olyan fiatalokkal szeret barátkozni, akikkel el lehet beszélgetni, érdeklődési körük sokrétű. Ő egyetért a rendszerrel, a szocializmussal, pártunk politikájával. Az olyan vezetőket, akik visszaélnek a hatalommal, illetve akik nem felelnek meg az elvárásoknak, nem megfelelő normák szerint élnek, azokat nem szereti és azt sem aki ilyen témáról beszélget.
Az "Albert Einstein Bizottság" nevű zenekart kedveli, illetve azok zenéjét szereti.

A NZS-éknál 1985. augusztus 11-én lezajlott házibuliról ugyanazt mondta el, amit a korábban meghallgatott személyek.

TZS meghallgatása során az alábbiak jutottak tudomásunkra:
TZS [...] 8 általános iskolai végzettségű, 3 évet tanult az ÉVISZ-ben tanulmányait nem fejezte be. A Kereskedelmi Szakközépiskolában fél évet tanult, majd műszaki eladó volt a Kelet Áruházban. 1985. július 1-től dolgozik a Gyógyszertári Központ raktárában, segédmunkásként. Nyíregyháza, Északi krt. [...] sz. alatt lakik édesanyjával és testvérével. [...]

TZS-t azért ellenőriztük, mivel a rendkívüli esemény színhelyén látták aug. 11-én. A vele történt beszélgetésből az állapítható meg, hogy nem ő az elkövető.

ÉRTÉKELÉS:

A jelentésben elszámoltatott személyek adataiból az állapítható meg, hogy NZS-ék társasága operatív szempontból figyelmet érdemel. Összejöveteleiket politikai események megvitatására használják fel, ahol zavaros, kiforratlan véleményeiket, a világról alkotott nézeteiket fejtik ki egymás között.
Ellenőrizni kell, hogy miért hallgatják el azt, hogy "ATESZ" becenevű személy is részt vett a házibulin. NZS elszámoltatása alkalmával miért nem beszélt NG nevű bizalmas kapcsolatáról és arról, hogy 20-án találkoztak. A felmerült személyeket "Bánkuti Péter" fn. tmb. bevonásával ellenőrizzük. Megvizsgáljuk, hogy a feldolgozó munka során látókörünkbe került személyek közül ki az aki operatív szempontból felhasználható a csoport több oldalú ellenőrzésének megoldásához.

INTÉZKEDÉS:

- A jelentésben szereplő személyektől írásmintát vettünk ki szakértői vizsgálat céljából.
- NG, "ATESZ" becenevű személyeket ellenőrizzük, írásmintáikat beszerezzük.

"ATESZ" feltehetően azonos TA [...] Nyíregyháza, Arany J. u. [...] sz. alatti lakossal, aki 1984. augusztusában vonult be katonának, Budapesten műszaki alakulatnál teljesít szolgálatot, a megyei HADKIEG Parancsnoksága szerint. Foglalkozása kőfaragó, munkahelye: Kőfaragó Vállalat.

Az információ operatív ismereteinket bővíti, a bizalmas nyomozásban hasznosítjuk.

Czirják János r. fhdgy.

LÁTTAM:

Kerecseny László r. szds.
osztályvezető

Nyt. sz: 7/580.
Készült: 1 pld-ban
Lerakva: "Figuráns" fn. bny. d-ba
Készít: CJ/Iné

Ezen a napon történt július 01.

1903

Elindul az első Tour de France.Tovább

1904

Megkezdődnek a III. nyári olimpiai játékok St. Louisban.Tovább

1933

Építeni kezdik a lakihegyi adótornyot.Tovább

1990

Az NDK és az NSZK vám – és valutaunióra lép.Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Beköszöntő

Alakítók vagy elszenvedők? Személyek, családok, csoportok a huszadik századi történelemben

Tisztelt Olvasók!

A geológiától kölcsönzött szóval élve az ArchívNet idei második száma egyfajta „társadalmi szelvényt” kíván az olvasók elé tárni. A társadalom rétegei hasonlatosak bolygónk kőzettakarójához, amelyeket egyben, egyszerre nehéz áttekinteni, nem is beszélve arról – hogy akárcsak a geológia esetében – térben és időben is nagy eltérések mutatkozhatnak egy-egy országot mintául véve.
Jelen szám a tizenkilencedik-huszadik század magyar társadalmáról kíván egy szelvényt bemutatni, mind az alsó, közép és felső rétegekről. Olyan személyekről, csoportokról, akik között voltak, akik alakították az eseményeket, míg mások csak leginkább elszenvedték az idők változását, azonban erről – a mi, vagyis az utókor szerencséjére – írásban adtak számot.

Az időrendet követve az első Hlbocsányi Norbert (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Bács-Kiskun Megyei Levéltára) az írása, aki cégbírósági iratok segítségével mutatja be egy jelentős kereskedőcsalád, a Kohnerek osztrák-monarchiabeli felemelkedését, majd 1920-30-as évekbeli gazdasági hatalmuk elsorvadását. Csunderlik Péter (adjunktus, Eötvös Loránd Tudományegyetem, tudományos munkatárs Politikatörténeti Intézet) a társadalom középső rétegéhez tartozó értelmiség egy részét mutatja be írásában. Az általa bemutatott dokumentum egy lista azokról a személyekről, akik a Galilei-kör tagjaként 1919-ben felajánlották szolgálataikat a Forradalmi Kormányzótanácsnak.

Szlávik Jánosné (helytörténész, Gödöllő) a második világháború magyarországi harcainak időszakába kalauzol el minket Bőti Imre csendőr főtörzsőrmester naplóján keresztül, aki személyes sorsának viszontagságos voltáról adott számot írásában. Magos Gergely (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) retrospektív egodokumentumokat prezentál és elemez publikációjában. Írásának fő célja nemcsak maguknak a szövegeknek a bemutatása, hanem hogy a főként az értelmiség soraiból származó szerzők a hosszú negyvenes évek folyamán miként alakították át önmagukról szóló írásaikban a korábbi életeseményeiket.

Az időrendi sort Tóth Eszter Zsófia (történész–társadalomkutató, főmunkatárs, Mediaworks) forrásismertetése zárja. Az ArchívNet hasábjain korábban Keresztes Csaba már foglalkozott az ún. 1988-as „metróbalhéval”, azonban Tóth Eszter Zsófia ezúttal az 1980-as évekbeli magyarországi skinhead-mozgalmat a tagok társadalmi háttere felől közelíti meg bírósági iratok alapján.

Egyúttal felhívjuk leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet idei harmadik számába továbbra is várjuk a forrásismertetéseket a huszadik századi gazdaság- és társadalomtörténetre, valamint külföldi konfliktusokra vonatkozóan.
  

Budapest, 2022. május 27.
Miklós Dániel
főszerkesztő