Politikuslevelek Kádár Jánosnak

„Nem szeretném, ha anélkül múlna el a pillanat, amikor Ön lerakja a mindennapi hivatali munka terheit, hogy kifejezhessem személyes tiszteletemet eredményei iránt. Különös örömmel idézem fel magyarországi látogatásomat és az Ön itteni látogatását, valamint be­szélgetéseinket. Úgy vélem, ezek fontos szerepet játszottak a kelet-nyugati kapcsolatok jelenlegi javulásában.” (Margaret Thatcher)

Források

1. VI. Pál pápa beszédének szövege és magyar fordítása Kádár János Vatikánban tett látogatásának alakalmából.

2. Duisburg város főpolgármesterének levelei

3. Franz Josef Strauss bajor miniszterelnök köszönő levelei

4. Kádár János levele Willy Brandtnak

5. Kádár János levele Helmut Schmidtnek

6. Margaret Thatcher brit miniszterelnök levele Kádár Jánosnak

7. A. E. Sztarodub moszkvai újságíró 1956-ra emlékező levele Kádár Jánosnak

 


                   

 

VI. Pál pápa beszédének szövege és magyar fordítása Kádár János Vatikánban tett látogatásának alakalmából. Mellette Kádár János köszöntő levele a pápa 80. születésnapja alkalmából.
Jelzet: MOL M–KS 288. f. 47. cs. 761. ő. e. – 1977. június 9.


  

Duisburg város főpolgármesterének és Friedrich Höpfner rendőr főfelügyelőnek levelei Kádár Jánosnak.  Mellette Kádár János köszönő levelei.
Jelzet: MOL M–KS 288. f. 47. cs. 761. ő. e. – 1977. szeptember 22.


Franz Josef Strauss bajor miniszterelnök köszönő levele a magyarországi vadászélményekért.
Jelzet: MOL M–KS 288. f. 47. cs. 761. ő. e. – 1977. október 25.


 

Franz Josef Strauss bajor miniszterelnök köszönő levele az ajándékba kapott herendi készletért.
Jelzet: MOL M–KS 288. f. 47. cs. 762. ő. e. – 1978. december 18.


  
 

Kádár János levele Willy Brandt, Németország Szociáldemokrata Pártja elnökének részére nemzetközi politikai kérdésekről.
Jelzet: MOL M–KS 288. f. 47. cs. 764. ő. e. – 1980. február 6.


  
 

Kádár János levele Helmut Schmidt, a Német Szövetségi Köztársaság kancellárjának részére nemzetközi politikai kérdésekről.
Jelzet: MOL M–KS 288. f. 47. cs. 764. ő. e. – 1980. február 6.


  
 

Margaret Thatcher brit miniszterelnök levele Kádár Jánosnak főtitkári funkciójából való felmentése után.
Kádár János köszönő levele Thatcher brit miniszterelnöknek.
Jelzet: MOL M–KS 288. f. 32. cs. 1988/83. ő. e. – 1988. május 23.; MOL M–KS 288. f. 47. cs. 781. ő. e. – 1988. május 31.


  
 

A. E. Sztarodub moszkvai újságíró 1956-ra emlékező levele Kádár Jánosnak, a főtitkár felmentése után. Mellette Kádár János köszönő levele.
Jelzet: MOL M–KS 288. f. 47. cs. 783. ő. e. – 1988. május 25.

A felhasznált fotók a Politikatörténeti Intézet gyűjteményében találhatók.

Ezen a napon történt március 22.

1933

Megnyílik a dachaui koncentrációs tábor, az első náci koncentrációs tábor.Tovább

1939

Kárpátalja visszacsatolása során Szobránc légterében összecsap a szlovák és a magyar légirő. A légi harcban 9 szlovák repülőgép semmisül...Tovább

1945

Kairóban (Egyiptom) megalakul az Arab Liga.Tovább

1946

A népbíróság halálra ítéli Sztójay Döme volt miniszterelnököt.Tovább

1951

Elhunyt Almásy László Afrika-kutató (*1895).Tovább

  •  
  • 1 / 2
  • >

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Szerzőink figyelmébe ajánljuk jelzetelési és hivatkozási útmutatónkat, amely megegyezik a Levéltári Közleményekével.

Beköszöntő

Tisztelt Olvasók!

A 2023-as év első ArchívNet számát olvashatják az oldalon. Az új lapszám négy forrásismertetést publikál: ezek nem alkotnak egy tematikus egységet, azonban vannak metszéspontjaik egymással. Bár egy Venn-diagramon ezek a metszetek jobban ábrázolhatók lennének, mi ezúttal szövegben mutatjuk be ezeket: két írás a római katolikus egyházhoz köthető, kettő köthető a huszadik századi magyar emigrációhoz, kettő pedig a magyarországi államszocilista időszak mindennapjaihoz.
Az időrendet követve Csóka Géza (közművelődési referens, Magyar Nemzeti Levéltár Közművelődési és Közönségkapcsolati Főosztály) forrásismertetése az első. Idén ünnepeljük Neumann János születésének 120. évfordulóját, a szerző pedig ennek okán mutatja be a tudós és Pelényi János levelezését. Neumann ugyanis arra törekedett, hogy Magyarország akkori washingtoni követét meghívja Princetonba egy előadás erejére.
Szabó Csaba Gábor (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Megyei Levéltára) forrásismertetésének origója a második világháború magyarországi harcai, amelyek nagy változást hoztak Csémpuszta életébe. A helyi káplánlak birtoklásáért folytatott hosszas küzdelem bemutatása nemcsak egy lokális problémát tár fel, hanem azt is, hogy milyen volt a korabeli államhatalom viszonya a katolikus egyházzal.
Csémpuszta lakóira is kiható politikai döntés volt a Rákosi-korszakban bevezetett kötelező beszolgáltatás, amelyet hibái miatt már 1952-ben korrigálni igyekeztek a következő évekre nézve. Luka Dániel (történész, agrártörténet kutató) a begyűjtési rendszer reformjának egyik tervezetét mutatja be írásában.
Németh László Imre (nyugalmazott lelkész, pápai prelátus) a Mindszenty Józseffel egyeztető Zágon József és a Vatikán diplomáciai szolgálatában működő Kada Lajos levelezését mutatja be. Terjedelmi okokból forrásismertetését két részre bontva jelentetjük meg. A mostani, első közlésben olyan levelek olvashatók, amelyek Zágon Mindszentyvel való viszonyát világítják meg.
Idei első számunkban publikáló szerzőinknek köszönjük a kéziratokat, egyben felhívjuk leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet szerkesztősége idén is várja a 20. századi forrásokat ismertető írásokat gazdaság-, intézmény-, hely-, politika- és társadalomtörténeti témákban.
 

Budapest, 2023. március 7.

Miklós Dániel
Főszerkesztő