„Vásárlási láz áruhiány miatt nincsen”

Kereskedelmi hangulatjelentések és közellátási helyzetkép 1951-ből, a Rábaközből

„A községben a legújabb rémhír az, hogy 15-e után minden a duplájára emelkedik és elveszik a pénznek az értéke. Ennek az alaptalan légből kapott rémhírnek a megakadályozására népnevelő értekezletet tartottunk, ahol a népnevelők kellő kioktatásban részesültek arra vonatkozóan, hogy hogyan kell ezt a nép felé megmagyarázni."

1951. márciusi jelentések

a.
Kisfalud Községi Tanács VB 1951. március 10-ei jelentése

Kisfalud községi Tanács V.B. 
5/1951. biz.
Tárgy: Jelentőszolgálat.
2/1951. biz

Járási Tanács V.B. Kereskedelmi Osztálya.

Kapuvár.

A fenti tárgyban jelentem:
1. Forgalom nem emelkedett.

2. A Földmíves-szövetkezet az elmúlt héttel szemben 1675 Ft csökkenést ért el.

3. Nem kielégítő a petróleum /az elmúlt febr. havi 600 kg-mal szemben márc. hóra a kiutalt mennyiség 50 kg./ Nem elég a község lakosságának, villany nincsen. Továbbá nincs szappan. A szövetkezet 140 kg-ra kapott ígéretet, de a mai napig az áru nem érkezett meg.

4. Vásárlási láz semminemű cikknél nem tapasztalható.

5. Sorban állás a petróleum osztásánál volt. - A községi Tanács a lakosság között felosztotta a kiutalt petróleumot, és jegyzék alapján osztotta ki a szövetkezet. - Így minden háztartás részére biztosítva lett a petróleum.

Kisfalud, 1951. március 10.

Varga Ernő
vb. elnökh.

b.
Szárföld Községi Tanács VB 1951. március 11-ei jelentése

Szárföld község.Tárgy: Jelentőszolgálat.
Biz.4-1/1951.Hiv.szám: 2/1951.biz.

Járási Tanács VB. III. Kereskedelmi Osztálya!

Kapuvár.

Áruellátás tekintetében petróleum, zsír, szappan és talp iránt van kereslet.

  1. Árucikkekben forgalomemelkedés nem volt.
  2. A Földmíves Szövetkezetben emelkedés nem volt.
  3. Kevés az áru az üzletben.
  4. Az ellátatlan lakosság részére zsír vagy étolaj ellátásról kell gondoskodni.

A község általános hangulata:
Az áremelés a lakosság körében visszatetszést szült, - ennek következtében az addig alig vásárolt szabadcukor készletet egy nap alatt felvásárolták a boltban.

A község húsellátása egyáltalán nincs biztosítva, vágási keretet nem kap a község, - ennek megoldását várja a lakosság. Legalább hetenként 80-100 kg. friss hús, -marha, sertés-húst kell a vágóközönség útján a községben juttatni.

Szárföld, 1951. március 11-én.

Szalai Gyula VB. elnökh.

Jelzet: Győr-Moson-Sopron megye Soproni Levéltára (SL), Kapuvári Járási Tanács VB Titkárság i., elnöki iratok 2/1951.III.)

 

Ezen a napon történt július 20.

1944

Sikertelen merénylet Claus von Stauffenberg ezredes által Adolf Hitler ellenTovább

1969

Neil Armstrong holdsétája - "Kis lépés egy embernek, nagy ugrás az emberiségnek"Tovább

Magunkról

A Magyar Országos Levéltár 2001-ben alapította – a levéltáros szakmában annak idején teljesen újszerű kezdeményezésként – a 20. század történelmével foglalkozó elektronikus forrásközlő folyóiratát, az ArchívNetet. Az évente hat alkalommal megjelenő lap egyre növekvő olvasólétszámmal rendelkezik, és nemcsak a szakemberek, hanem a történelem iránt érdeklődők széles táborának tudásvágyát is igyekszik kielégíteni.

Az ArchívNet 2016-ban tartalmilag és formailag is megújult. A politika-, diplomácia-, művelődés- és hadtörténet mellett az eddigieknél is erőteljesebben vannak jelen a gazdaság- és társadalomtörténeti témák, nagyobb hangsúlyt kapnak a napjainkban egyre népszerűbbé váló személyes dokumentumok (naplók, memoárok, levelezések). Tematikus számok jelennek meg, az új felület pedig korszerűbb, átláthatóbb, rendezettebb a korábbinál.

Akárcsak az elmúlt két évtizedben, az ArchívNet a jövőben is publikálási lehetőséget kíván nyújtani az 1867 utáni korszakkal foglalkozó magyar és külföldi levéltárosok, történészek, pedagógusok, diákok, doktoranduszok számára. Írásaikat a szerkesztőség címére várjuk!

A Szerkesztőség

Szerzőink figyelmébe ajánljuk jelzetelési és hivatkozási útmutatónkat, amely megegyezik a Levéltári Közleményekével.

Beköszöntő

Tisztelt Olvasók!
 

A 2024. év második ArchívNet számát ajánljuk figyelmükbe, amelyben ismét négy forrásismertetés található, amelyek a 20. század szűk ötven évét fedik le. Két publikáció foglalkozik az első és a második világháború alatt történet eseményekkel, egy az 1950-es évek végi magyarországi ruhaipar helyzetét mutatja be, egy pedig helytörténeti témában prezentál dokumentumokat.

Suslik Ádám (főlevéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára) az első világháború szerbiai frontjának eseményeit idézi fel egy 1915-ből származó dokumentum segítségével. A belgrádi kormány által kiadott utasítás szerint kellett volna megvizsgálnia kivonuló bizottságoknak az osztrák-magyar haderő által okozott károk mértékét. Erre végül nem került sor, mivel a nehézkesen haladó osztrák-magyar támadás külső (bolgár, német) segítséggel végül 1915 végére elérte a célját: Szerbia összeomlott, a politikai vezetés és a hadsereg elmenekült.

Kosztyó Gyula (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Szabolcs-Szatmár-Bereg Vármegyei Levéltára, történész, kutató, Erőszakkutató Intézet) nyolcvan évvel ezelőtti történéseket mutat be. Forrásismertetésében megvilágítja, hogy Kárpátalján 1944 folyamán miként zajlott a deportált zsidók földjeinek kisajátítása, felhasználása – illetve, hogy az ilyen módon haszonbérletbe juttatott földek használatát miként ellenőrizték az év második felében.

Nagyobb időtávot fog át Szabó Csaba Gábor (levéltáros, Magyar Nemzeti Levéltár Komárom-Esztergom Vármegyei Levéltára) helytörténeti témájú írása, azonban forrásokat 1z 1945–1957 közötti időszakról mutat be. A dokumentumok Komárom város labdarúgásának történetéhez (amelyről már korábban születtek összefoglaló igényű munkák) adnak kontextualizáló, hasznos adalékokat. Értve ez alatt a második világháború utáni újrakezdést, amikor is a világégés során gyakorlatilag megsemmisült sporttelepet is pótolniuk kellett a városban.

Az időrendet tekintve negyedik Tömő Ákos (doktorandusz, Eötvös Loránd tudományegyetem) publikációja mostani számunkban. A szerző az 1950-es évek magyarországi – változás alatt álló – divatvilágába, valamint a ruhaipar helyzetébe enged betekintést két levél segítségével. A két bemutatott forrásból kiderül: a divat és a ruhaipar terén a kívánt, és engedett változás korántsem ment olyan simán, mint ahogyan azt a kiépülő Kádár-rendszer tervezte.

A mostani számunkban publikáló szerzőinknek köszönjük a kéziratokat, egyben ismét felhívjuk leendő szerzőink figyelmét, hogy az ArchívNet idei számaiba továbbra is várjuk a huszadik századi forrásokat ismertető írásokat gazdaság-, intézmény-, hely-, politika- és társadalomtörténeti témákban.

 

Budapest, 2024. július 9.

Miklós Dániel

főszerkesztő